image30

Tussen droom en werkelijkheid

Charlie, een oudere Māori, verlaat Nieuw-Zeeland voor een reis waarbij hij, ergens tussen droom en werkelijkheid, de reis herbeleeft die zijn grootvader tussen 1915 en 1917 heeft gemaakt. Het naïeve enthousiasme van de jonge Māori's maakt geleidelijkaan plaats voor desillusie. Wanneer Charlie eindelijk in België aankomt, ontdekt hij de ware gruwel van oorlog.

image31

Wanneer Māori Vlaanderen ontmoet

De film is geïnspireerd door het verhaal van Charlie, een oudere Māori die in 2012 in onze B&B in Brussel heeft overnacht. Waka Huia is geproduceerd door SOIL, Ambiances ... Asbl, Luna Blue Film en de Franstalige Belgische televisie. De kortfilm werd door zowel de Vlaamse als de Waalse filmfondsen gefinancieerd. We hebben samen met historicus Monty Soutar gewerkt, die Philippe en ik in Nieuw-Zeeland hebben leren kennen, om het Māori-volk trouw te blijven.

image32

Een 2D kortfilm made in Belgium

De losse tekeningen in zwart potlood van Waka Huia zijn geïnspireerd door de Belgische illustrator Monique Martin en door mijn schetsboekpraktijk. Ze suggereren dingen meer dan ze die laten zien. De kortfilm werd geanimeerd op TV Paint door een kleine ploeg onder leiding van Mathieu Jadin, op slechts een steenworp van onze B&B in Koekelberg. Gilles Tricoire heeft de animatie samengesteld op een hele reeks gescande papieren en het geluidsontwerp van Senjan Jansen gaf de film zijn volledige schaal. 

Abonneer je op onze e-nieuwsbrief!